Stellenbosch wijnstreek

Western Cape wijnregio wijnstreek Zuid Afrika Elgin Valley wijnregio wijnstreek Zuid-Afrika
 

Aan de voet van de Simonsberg, op een uurtje rijden van Kaapstad, ligt de universiteitsstad Stellenbosch, met zijn fraaie Nederlandse koloniale architectuur. Hier zijn ook enkele belangrijke instituten gevestigd die belangrijk zijn voor de wijnbouw (denk bv aan Elsenburg School voor Land en Wijnbouw).

Stellenbosch is de belangrijkste factor in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en bovendien een van de mooiste wijngebieden in de wereld. Hoewel het gebied niet het grootste is qua oppervlakte, biedt het topkwaliteit.

De belangrijkste invloed op de wijnproductie in de regio is de verkoelende bries die afkomstig is van de Valsbaai, een grote Atlantische inham ten zuiden van Stellenbosch, met kaap de Goede Hoop aan de westkant. De wind die hier regelmatig waait, tempert de zomerhitte, die anders ondraaglijk zou zijn.

De diversiteit aan microklimaten, grondstructuren en de ligging van de wijngaarden op de hellingen van de wards zorgen voor veel variatie in de wijn.

Net zoals de andere wijnregio’s in Zuid-Afrika zijn de wijnstreken van Stellenbosch verdeeld in subregio’s of wards met als criteria het grondtype en de klimatologische omstandigheden. Stellenbosch kent 6 wards met als belangrijkste Simonsberg-Stellenbosch en helderberg.

De klimatologische omstandigheden zijn uitermate geschikt voor de meeste grote druivenrassen, redelijk koel met voldoende regen in de wintermaanden en redelijk hete en droge zomers. Het wijngebied produceert prachtige wijnen van bijna alle edele druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Shiraz, Pinotage, Chardonnay en de Sauvignon Blanc. Stellenbosch is zeer bekend om de hoge kwaliteit rode blends, waarvan de meeste gerijpt zijn op eikenhout.