Vinho Verde wijnstreek

Vinho verde wijnstreek wijnregio Portugal

 

In het Noorden van Portugal, grenzend aan Galicië vinden we de streek van de Vinho Verde. De naam, die groene wijn, betekent, verwijst niet naar de kleur maar naar de leeftijd. Een flink deel van de productie bestaat uit rode wijn, maar deze wordt vooral lokaal geconsumeerd omdat hij veel tannines bevat en jong gedronken moet worden.

Hoewel vinho verde geen echte mousserende wijn is, heeft hij wel vaak belletjes, afkomstig van het koolzuur dat tijdens de malolactische gisting wordt opgenomen. Nu ondergaat niet alle wijn dit proces niet meer en voegen sommige wijnbouwers koolzuur toe om hetzelfde effect te bereiken. Door het hoge zuurgehalte heeft de wijn een bepaalde bite, wijnen worden daarom voor export zachter gemaakt door de toevoeging van suiker.

Vinho verde wordt gemaakt in 6 gebieden, gaande van Minho tot aan Baiao, gelegen aan de Douro rivier. De lijst van gebruikte inheemse druiven is lang en heeft elk zijn eigenheid, maar we kunnen stellen dat Loureiro, trajadura en alvarinho (Albarinho) de meets gelaagerde wijnen met aroma’s geeft.