Douro wijnstreek

Douro wijnstreek wijnregio Portugal

Op de schistgrond en in het droge klimaat van de prachtige Douro vallei moeten de wijnstokken hard werken om water te vinden. De steile wijngaarden zijn in terrassen aangelegd. Port is in deze regio altijd zo belangrijk geweest dat tafelwijnen grotendeels genegeerd werden. Toch bewezen sommige wijnhuizen al sinds de jaren 50 dat er heel wat meer mogelijk was dan alleen maar port maken.

De druivenrassen die gebruikt worden voor de rode wijn zijn tinta roriz, touriga nacional, touriga franca, tinta barroca, castelão, rufete, tinta cão, mourisco tinto, tinta amarela en bastarda.

De druivenrassen die gebruikt worden voor de witte wijnen zijn malvasia fina, donzelhino branco, esgana cão, viosinho, folgasão, rabigato en gouveio.

De teelt van druivenstokken vindt vooral plaats op terrassen, die zijn begrensd door stenen muurtjes. Er zijn zulke grote verschillen in hoogte, ligging en druivenrassen dat er niet een bepaalde stijl is die er uit springt. Het klimaat is continentaal met zeer hete zomers en strenge winters. De regenval varieert sterk naargelang de regio. De wijnen variëren van rijk en krachtig tot lichter en aromatischer.