Dao wijnstreek

Dao wijnregio wijnstreek Portugal

 

In het Noorden van Portugal ligt naast de Bairrada wijnstreek (die dichter bij de kust ligt) het wijngebied Dao dat beschut wordt door de bergen. Beide streken ontwikkelden onder een coöperatief systeem in de jaren 50 en 60 wrange en doodse wijnen, maar producenten met een vooruitziende blik laten nu de mogelijkheden zien wat er qua wijn maken mogelijk is in de streek.

De reden hiervoor is dat Portugal in 1986 toetrad tot de E.U. waardoor de wurggreep van de coöperaties verbroken konden worden en (landbouw)bedrijven de kans kregen om te investeren in nieuwe technologieën om wijn te ontwikkelen.

Dao wordt beschermd tegen de ergste grillen van het Atlantische klimaat, waardoor het s zomers warmer is en de druiven goed kunnen rijpen. De stenige ondergrond leent zich uitstekend voor de teelt van diverse rassen met voornamelijk Touriga nacional en Tinta Roriz (kloon van de Tempranillo). De meeste wijnen hiervan zijn meestal rijk van smaak, geconcentreerd en diep van kleur. Er wordt ook steeds meer eiken gebruikt om de wijnen te laten rijpen.

Kleine producenten laten meer en meer van zicht spreken. Zo maakt Caminhos Cruzados een geweldige indruk, niet alleen met hun rode wijnen, maar ook met hun heerlijke, eveneens op eikenhout gerijpte witte wijnen van de lokale encruzado, die doorgaans gelaagde witte wijnen met een goede zuurtegraad en tropische noten geeft.